Életünk négyes(b)en

Mindennapjainkról - hogy az apró örömök (és bánatok) ne merüljenek feledésbe :)

Fénykép0238.jpg 
Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Így fejlődtek 2 éves korig

Hozzászólások

  • Csöppke: Wow, nagyon szépen rajzol Levi!!! :) (2013.04.10. 08:38) 136. Téli-tavaszi termés
  • Timocska_: Háááát, ez nagyon ismerős! :-) Egyszer majdcsak elmúlik, addig meg kitartás nekünk! :-) (2013.03.03. 06:58) 128. Hiszti van....
  • tenkata: Nem hiszem el, hogy már egy éves a kismanó! (És még nem is találkoztunk vele... :((( ) Isten éltes... (2012.11.19. 13:31) 106. Egy év
  • nlia: Szia! Hogy vagytok? Remélem már el is felejtettétek a kiütéseket és a lázat! Puszi Nektek (2012.08.25. 22:13) 103. Gyógyulgat
  • EmmaAnna: Nagyon ügyi! Nálunk az extra apró dolgoknak van egy külön apróságos doboz, azzal ha Maja is ott va... (2012.05.27. 21:43) 87. Mászik a baba
  • Utolsó 20

























































106. Egy év

2012.11.13. 23:31 - edinahatle

Címkék: fotók adatos csongor tudományok

Igen, tudom, lusta disznó voltam, ennek a bejegyzésnek másfél hónapja kellett volna megszületnie… Nem is ragozom…

Bizony, Csongor elmúlt egy éves. Hihetetlenül gyorsan eltelt, és pici, ráncos, újszülött babából egy örökmozgó, akaratos, zsivány kis manó lett.

szulinap1.jpg

Nézzük, hogy is állunk a „nagykönyvhöz” képest (Forrás: http://www.gekkonet.hu/fejlodes/1-ev-baba.html)

 

Szociális érettség

Szégyenlős vagy ideges idegenek társaságábanEz csak egy pár percig van így, aztán feloldódik.

Sír, ha anyu vagy apu távozikElőfordul, de nem mondanám jellemzőnek.

Játékában szeret másokat utánozniAbszolút, teljes mértékben igaz. Főleg, ha a bátyjáról van szó. A baj csak az, hogy a nagyfiús rosszaságokat is ugyanolyan szívesen utánozza, ill. utánozná, ha tudná…

Bizonyos játékokat és embereket jobban szeretVannak nagy kedvencek, főleg a zenélő játékok, és természetesen bármi, amit a tesója igyekszik elrejteni előle… :D

Az etetéskor teszteli a szülő reakcióit Amennyiben itt az étel (nagyon is gyakori) szétkenése, ledobálása utáni élénk, érdeklődő, szülőre vetett pillantásokra gondolnak, hát akkor ez több, mint igaz….

Teszteli a szülők reakcióit különböző cselekedeteire – Hmmm. Huncut nézés, komisz kis félmosoly, érdeklődő pillantások. Igen. Határozottan igaz.

Bizonyos szituációkban rátörhet félelemérzetEgyelőre nem igazán tapasztaljuk.

Anyukáját (vagy általános gondozóját) előnyben részesíti mindenki mással szemben. Stimmt.

Figyelemfelkeltés céljából megismétel hangokat, gesztusokat – A kezével gesztikulál, sikongat, ha fel szeretné hívni magára a figyelmet, szóval ez is stimmel.

Képes egyedül enni Kiflit, kekszet majszol, villára tűzött falatokat ügyesen a szájához emel, az elé rakott katonákat / borsószemet / akármit ügyesen felcsippent, és tüzetes vizsgálat után (érts: szétnyomja, elkeni, stb.) bepakolja a szájába.

Öltöztetéskor nyújtja kezét, lábát. - Amikor éppen nem küzd teljes erőbedobással a pelenkázás és öltöztetés ellen (hihetetlen, mekkora ereje van egy ekkora tökmagnak), akkor édesen segít. :)

 Kognitív fejlődés

Különböző módokon fedez fel tárgyakat (rázás, ütés, dobás, ejtés) Na ez teljes mértékben igaz, Egyfolytában dobálja a tárgyakat, élvezi, hogy különböző hangot adnak ki földet éréskor, és különbözőképpen pattannak vissza a földről.

Elrejtett tárgyakat könnyen megtalálLegalábbis kitartóan keresi őket :)

A megfelelő képre néz, ha megnevezikA legnagyobb sajnálatomra még mindig nem igazán lehet vele könyveket nézegetni, mert nem marad meg a fenekén, és a lapozás mikéntje jobban izgatja a képeknél, azért alapvetően ügyesen felismeri már képről is a dolgokat.

Elkezdi a tárgyakat rendeltetésüknek megfelelően használni (pohárból inni, hajat fésülni, telefon billentyűket nyomkodni, tévét nézni) – Ebben aztán különösen az élen jár. Állandóan elkobozza a távirányítókat, és nyomkodja, élvezi, hogy valami történik a vad nyomkorászás hatására. A telefont nagy koncentrálással a füle mögé (szinte már a tarkójára) teszi, a számítógép billentyűzetét lelkesen nyomkorássza, az egér görgető gombját a mutatóujjával tekergeti, soroljam még…?

Hallás- és beszédfejlődés

Egyre jobban érdekli a beszéd Nagyon figyel, látszik, hogy lelkesen próbál megérteni.

Egyszerű szóbeli kérésekre reagálIgen.

Reagál a "nem"-reAttól függ, mit nevezünk reakciónak…. Kétség kívül érti már, hogy mit jelent, de nem feltétlenül kíván szót fogadni….. ;)

Érzelmeket visz gagyogásába (megváltoztatja a hangszínét)Dühös sikítás, örömteli sikongatás már van.

Egyszerű szavakat kimond (pl. "mama", "baba"). – Ezen a téren nem haladunk öles lépteken, de mintha már valami „Aja” (=anya)-szerű dolgot mondogatna.

Megpróbál szavakat utánozni, imitálni. – Még nem igazán.

Mozgás

Segítség nélkül képes ülő pozícióba jutni. Hasonfekve előre kúszik. Kezein és térdein mászik. Ülésből kúszó, mászó pozícióba képes jutni. Felhúzza magát állásba. Bútorba kapaszkodva jár. Eddig mind-mind igaz.

Rövid időre támaszkodás nélkül megáll a lábainEddig csupán néhányszor fordult elő, általában olyankor, mikor annyira figyelt valami másra, hogy elfelejtkezett arról, hogy nem kapaszkodik.

Két-három lépést képes lehet önállóan megtenni.Ez még várat magára.

Ujjaival is képes megfogni tárgyakat (nem csak marokra, tenyerével)Igen.

Két tárgyat összeüt Nem igazán csinálja, de azért megy neki.

Tárgyakat bele tud tenni valamibe (dobozba, tartóba) és ki tudja venni belőle Inkább kifelé szeret pakolni. Bárhonnan. Bármit.

Tárgyakat önállóan mozgatni tud.Igen.

Mutatóujjával mutat Igen, és hozzá nagyokat nyög, hogy nyomatékot adjon a dolognak :)

A bejegyzés trackback címe:

https://negyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr974906174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tenkata 2012.11.19. 13:31:43

Nem hiszem el, hogy már egy éves a kismanó! (És még nem is találkoztunk vele... :((( ) Isten éltesse sokáig, és persze Levinagytesót is! :) Nagyon cukik vagytok, mindahányan! :)
Millió puszi Nektek!!!!!


süti beállítások módosítása